Australien har ett av världens största och mest varierade utbud av dykning. Bara fastlandet har mer än 35 000 kilometer kust, vilket är ca fem gånger så mycket som det svenska fastlandet. Den som är beredd att röra på sig under resan kan uppleva både tropiskt och tempererat vatten med alla de växt- och djurarter som hör till. Det är lämpligt att dela in dykupplevelserna i Australien efter landets provinser.

Utanför Queenslands kust finns det Stora barriärrevet, världens största korallrev och ett paradis för dykare. Revet uppvisar en enorm artrikedom och infrastrukturen för dykning är väl utvecklad. Cairns och Port Douglas är bra utgångspunkter för att nå revet, men även längre söderut kring Brisbane finns intressant dykning.

New South Wales med sina 2000 kilometer av kust, som sträcker sig från de tempererade till början av de tropiska vattnen, är Australiens folkrikaste territorium. Det finns alltså utmärkta resurser för den som vill dyka. Sydney är en given utgångspunkt och längre norrut finns Byron Bay som är känt för blandningen av tropiskt och tempererat vatten.

För den som inte räds avstånden i Western Australia finns goda möjligheter till unik dykning. Området har mer än en tredjedel av Australiens kust och såväl tempererade som tropiska vatten. Den populäraste destinationen är Rottnest Island som ligger inom bekvämt räckhåll från Perth och Freemantle.

Det pittoreska Tasmania lockar till sig många australiensare från huvudön, såväl dykare som andra. Vattnet är kallare än i övriga delar av landet, men det marina livet är inte mindre spektakulärt. Utanför den klippiga kusten, med insprängda vita sandstränder, finns både vrak och kelpskogar att upptäcka.