Filippinerna med sina över sjutusen öar belägna där Sydkinesiska sjön möter Celebeshavet och Stilla havet erbjuder dykning i absolut toppklass. Vattenblandningen ger en särskilt näringsrik miljö och därför är Filippinerna hem för mer än 2000 fiskarter och över 400 sorters koraller. Man kan dyka året om på Filippinerna men torrperioden november till maj har den bästa sikten, upp till 40 meter. Mellan juni och september ändrar dock vinden riktning och detta innebär att vissa mindre välbesökta dykplatser blir mer tillgängliga. Vattentemperaturerna håller sig vanligen mellan 27 och 31 grader under hela året. Dykningen på Filippinerna omfattar allt från rev till vrak och en särskild specialitet är hajdyk. Hammarhajen är ett av de stora dragplåstren i Filippinernas vatten.

 
Vraket Akitsushima Maru i Coron bay Filippinerna

En bra utgångspunkt för dykning på Filippinerna är staden Cebu på ön med samma namn. Cebu har flygförbindelse till Hong Kong och är centralt beläget i landet. På själva ön Cebu finns ett antal intressanta dykplatser. Moalboal på västkusten har grunda rev och djupa väggar att utforska samt ett mycket välbevarat vrak av ett litet flygplan. Precis norr om Cebu ligger Malapascua Island som blivit mest känd för Monadklippan där rävhajar är mycket vanliga. Malapascua har även flera vrak och korallrev att erbjuda.

I västra Filippinerna hittar man den lite avlägsna Coronbukten. För den som vill uppleva spektakulär vrakdykning är det dock helt klart värt att ta sig hit. I det här området finns nio välbevarade vrak med vanligtvis goda siktförhållanden och ett rikt djurliv inom tjugotalet kilometer. En höjdpunkt är det japanska krigsskeppet Akitsushima, som låter erfarna dykare navigera genom vad som ter sig som ändlösa korridorer. Stora delar av beväpningen är också bevarad.