Egypten har lockat dykare ända sedan 50-talet. Det är främst Egyptens kust mot Röda havet som drar dykare till landet. På många platser är det dessutom tillräckligt med enkel snorklingsutrustning för att uppleva det rika marina livet, som består av mer än 1000 fiskarter. Vattentemperaturerna i Egypten når nästan 30 grader på sommaren och håller sig kring 20 under vintern. De två huvudsakliga och mest klassiska dykorterna i Egypten är Sharm-el-Sheik på Sinaihalvön och Hurghada på fastlandet. Dessa båda orter är mycket exploaterade men kan ändå erbjuda fascinerande dykning. Dahab är en ort på Sinaihalvön som också håller på att utvecklas till ett centrum för dykning.


Dykning vid sharm el sheikh i Egypten.

I vattnen kring Sharm-el-Sheik kan man se stora muränor, rockor, kejsarfiskar, fjärilsfiskar samt en och annan haj. Området är även känt för sina färgstarka mjuka koraller. Den som har tur kan också få syn på havssköldpaddor och delfiner. Vid Jolandarevet finns vraket av ett fartyg som transporterade sanitetsporslin och detta är en populär destination för den som vill ta udda undervattensfoton.

Hurghada är ett centrum för alla typer av vattensporter, men dykningen intar en särställning. Alla nivåer av upplevelser erbjuds här, från turer med båtar med glasbotten till expeditioner till avlägsna rev. Temperaturen i vattnet kring Hurghada är optimal för det marina livet och en bit ut från kusten finns områden som räknas bland de vackraste “undervattensträdgårdarna” i världen. Man ska dock vara uppmärksam när man väljer dykcenter i Hurghada eftersom det finns många turistfällor.

Bra länkar till Egypten

Hotell i Egypten