De tre maltesiska öarna Malta, Gozo och Comino erbjuder dykning i världsklass. Malta är erkänt som Medelhavets dykpärla. Vattentemperaturerna är milda med tretton eller fjorton grader på vintrarna och närmare trettiostrecket i slutet av somrarna. De tre öarna bjuder således på ett av Medelhavets rikaste och mest varierade djurliv och temperaturen gör även att dykning är en åretruntaktivitet på Malta. Dykningen på Malta och dess grannöar passar dykare av alla nivåer. Det finns gott om nybörjardyk men även den mer erfarne kan hitta utmaningar såsom grottor och vrak. Undervattenslandskapet är unikt tack vare den porösa vulkaniska bergarten som gett upphov till grottor, valv, bågar och tunnlar.

Huvudön Malta har många dykcenter som riktar sig till de turister som besöker ön. Det finns dykplatser som nås från land liksom sådana man tar sig till med båt. I vattnen kring Malta har man sänkt flera fartyg för att skapa artificiella rev. Många av de intressanta dykplatserna finns kring orten Cirkewwa på den norra delen av Malta. En intressant kuriositet är att en maltesisk dykklubb har skapat en speciell undervattenssevärdhet genom att placera en madonnastaty på 18 meters djup vid en av sina favoritdykplatser.

Gozo är lugnare än huvudön och lockar ofta till sig de mer erfarna dykarna. Här finns bland annat det världsberömda Blue Hole, en spektakulär undervattensgrotta. I samma område finns också Inland Sea, ett väggdyk som man når genom en unik tunnel som uppvisar mycket vackra ljuseffekter om solen skiner. En fördel med Gozo är att ön är så pass liten att alla dyk finns inom en halvtimmes bilfärd.

Länkar till Malta