De nio vulkanöarna som utgör Azorerna har intressanta förutsättningar för dykning. Den vulkaniska aktiviteten och Golfströmmen har bidragit till att skapa ett unikt undervattenslandskap och djurliv. Det går att dyka året om på Azorerna men den bästa säsongen är mellan maj och oktober då vattnet håller en temperatur mellan 16 och 23 grader. Sikten kan ibland vara dålig och situationen kan förvärras av höga vågor och kraftiga strömmar. De flesta dykplatserna finns på öarna Sao Jorge och Pico. Några av de mer intressanta fiskarna man kan se på Azorerna är stora havsabborrar och orädda blåfiskar. Valar och delfiner besöker öarna årligen.

Caloura på södra sidan av ön Sao Miguel har unika undervattensformationer som är ett resultat av ett vulkanutbrott för ca 3000 år sedan. Glödande lava rann ner i havet och stelnade. Formationerna som uppstod har ännu inte hunnit bli nedslitna av havet och idag kan man på platsen som kallas The Arches utforska grottor, tunnlar, bågar och raviner.

Söder om Sao Miguel ligger ön Santa Maria och utanför den finns Dollabarat som är en dykplats för den som vill testa något extra. Dollabarat är ett undervattensberg som reser sig från flera hundra meters djup för att sedan avlutas med en topp bara fyra meter under havsytan. Hajar är ingen ovanlig syn kring den här platsen.

Utanför huvudorten Ponta Delgada på Sao Miguel finns vraket av lastfartyget Dori som förliste 1964. Vraket är i ganska dåligt skick eftersom det sköts sönder av marinen för att inte utgöra ett hot mot sjöfarten.