Dykturismen på Kuba är under utveckling men man har redan kommit långt och kombinationen av naturliga förutsättningar och infrastruktur gör ön till en populär destination för dykare. Vattentemperaturerna ligger runt 25 grader året om och öns storlek gör dykningen varierad. Reven utanför Kuba kan mäta sig med de bästa i världen när det gäller artrikedom och skönhetsupplevelser. Farliga havsdjur eller vattenrörelser lyser med sin frånvaro på Kuba. Det finns ett tjugotal zoner med dykcenter som är spridda över hela ön och sammanlagt har man tillgång till hundratals registrerade dykplatser.

Den mest kända dykplatsen på Kuba är Maria la Gorda, som ligger så långt västerut man kan komma på ön. Det finns en nordlig och en sydlig zon i området. Höjdpunkterna inkluderar de svarta korallerna och ett antal vrak från 1700-talet. De flesta dykplatserna är åtkomliga från stranden eller genom några minuters båtfärd.

Cayo Largo är den östligaste av öarna i Cannareosarkipelagen söder om Kuba. Här finns det varierad dykning i underbart turkost vatten. I Cayo Largo kan man se mängder av fiskar, såväl stora som små. Man kan också göra djupa väggdyk och se både hårda och mjuka koraller. Vid några av Cayo Largos mer än 30 dykplatser finns det intressanta undervattensformationer och andra erbjuder möjligheten att simma med sköldpaddor.

En av Grisbuktens två dykzoner, Playa Giron, har en mängd grunda dykplatser som nås enkelt från stranden och är därför populär bland nybörjare. Den som söker större utmaningar kan ta sig längre ut till undervattensgrottorna eller rentav utforska vattenfyllda grottor en bit upp på land.