Dykningen i Thailand är bland de mer spektakulära dykupplevelserna i Asien. Den relativt skyddade Thaigolfen i öster och Andamanhavet i väster erbjuder spännande dykning oavsett erfarenhetsnivå och tid på året. Vart man ska bege sig beror dock på årstiden. Mellan maj och september är det regnperiod på den västra sidan av landet och därför kan det vara bättre att söka sig österut just då. Thailand är känt för sitt kristallklara vatten och årsmedeltemperaturen i havet ligger på 28 grader.

Thailand västkust anses ha lite bättre dykning än östsidan och hit är det lämpligast att resa mellan oktober och april. De mesta kända dykområdena på västkusten är Phuket, Krabi, Khao Lak, Similanöarna, Phi Phi och Koh Lanta. Vissa områden, som ögrupperna Similan och Surin, är främst tillgängliga från båtar där man bor ombord, medan dykplatser längre söderut är lämpliga dagsutflykter. Söder om ön Koh Lanta finns mängder av rev och öar som uppvisar fantastiska korallformationer och ett mycket rikt djurliv. Dykare misstar ibland fiskstimmen för anemoner eftersom de är så tätt packade. En av de mest kända dykplatserna är Hin Daeng, Röda klippan, som är ett populärt tillhåll för rovfiskar.

I den norra delen av Thaigolfen finns Pattaya, en lättillgänglig ort som dock är relativt exploaterad. Den som söker mer orörd dykning i det här området bör sikta mot Koh Chang eller Chumphon. Nära Chumphon finns trettio öar som ingår i en marin nationalpark och än så länge är det få dykare som hittat dit. Längre söderut finns öarna Koh Tao, Koh Phangan och Koh Samui. Koh Tao anses ha den bästa dykningen i området med sina vackra korallrev.

Bra länkar till Thailand

Hotell i Thailand
Guide till Phuket i Thailand