Turkiet har vuxit som dykresmål på senare tid i takt med att turismen brett ut sig i landet. Den långa dyksäsongen från april till november med vattentemperaturer mellan 18 och 30 grader lockar dykare från stora delar av Europa. Dykningen i Turkiet kanske inte är den mest spännande sett till det marina djurlivet men det finns många spännande vrak, historiska platser och naturliga formationer att utforska. Den mesta dykningen finns kring semesterorter som Bodrum, Marmaris, Fethiye, Oludeniz, Antalya och Kas. Turkiet erbjuder även mycket för icke-dykare och kan vara ett bra resmål för en kombinerad dyk- och semesterresa.

Bodrum i västra Turkiet har många bra dykplatser inom bekvämt räckhåll. Det finns många klipprev med svampar och andra marina varelser i det här området. Det finns även en del vrak.

Marmaris, som ligger nära den grekiska ön Rhodos, har ett stort antal undervattensruiner. Det finns inte mindre än 52 dykplatser i närheten av Marmaris och många av dem bjuder på unika historiska upplevelser.

Gillar man spännande grottdykning är det lämpligt att bege sig till Fethiye. Här finns platser som “Aladdins grotta” och “Mexikanska hatten”. Förutom att uppleva de vackra klippformationerna kan man på dessa dykplatser se stora grupper av räkor, kräftor och humrar. Det är inte ovanligt att muränor gömmer sig i klippskrevorna.

Området omkring Kas i sydvästra Turkiet erbjuder varierad dykning. Tar man sig ut en bit från land kan man få se bland annat hajar, sköldpaddor, tonfisk och rockor. I Fener kan man uppleva dramatiska djupskillnader från 11 ner till 132 meter och ön Oksuz är känd för drakfiskar, en typ av haj.